Klimatforskare hade fel – skyller på datorer

KlimatförändringarLäckta IPCC-dokument visar att ledande klimatforskare har överdrivit koldioxidens påverkan på Jordens temperatur. Detta rapporterar brittiska Daily Mail den 14 september 2013. I själva verket är temperaturökningarna bara en fjärdedel av vad klimatpanelen tidigare hävdat. Felet skyller de ledande klimatforskarna på datorerna som har räknat fel. En dator räknar inte fel. Det finns alltid en människa som säger till vilka värden datorn ska räkna på. Datorer tar inga egna initiativ och får inte för sig att räkna på andra data än de som en människa matat in.

Att ett ansett FN-organ har undanhållit detta verkar dock inte ge något genomslag i svenska medier. I söndagens Agenda i SVT intervjuades IPCC:s chef, Rajendra Pachauri, utan att en enda fråga om dessa felaktiga beräkningar ställdes. Programmet med intervjun sändes nio dagar efter det att Daily Mail skrev artikeln. Rajendra Pachauri pratar i intervjun om andra fördelar med omställning än att enbart rädda klimatet. Han tar upp den ekonomiska krisen och arbetslöshet, och att detta kan lösas genom insatser mot klimatförändringar. Det är ju inget annat än att säga att man ska investera sig ur ekonomiska kriser. Det kan man dock göra genom att staten finansierar nya stora byggprojekt som inte har något med klimatet att göra. För mig låter detta som att ytterligare visa på fördelar med att jobba mot klimatförändringar. Han använder argument som människor direkt kan associera till, men som inte direkt berör till klimatet – nämligen arbetslöshet och dålig ekonomi. Det är lite Bagdad Bob över hur Rajendra Pachauri uttrycker sig om att tidigare och kommande rapporter från IPCC allt tydligare visar att det är människan som är boven bakom den ”skenande växthuseffekten”.

Bagdad Bob var Saddam Husseins propagandaminister som envetet hävdade att Iraks styrkor stod emot den amerikanska invasionen – till och med när det hördes explosioner utanför tv-studion han sände ifrån.

Jag hittar inte heller någon artikel om detta i de stora svenska tidningarna. VLT har ett debattinlägg från den 21 september och Fria Tider har en artikel från den 16 september. Jan Helin och Thomas Mattson verkar inte ha beordrat ut sina soldater för att undersöka den här läckan.

Påståenden och utfall:

  • Den globala temperaturen skulle stiga. Det har den inte gjort på 17 år.
  • Havsisen i Arktis skulle vara borta sommaren 2013. Den är 60 procent större än i fjol.
  • Havsnivån skulle stiga dramatiskt. Det har den inte gjort.
  • Antalet orkaner och deras styrka skulle öka. De har minskat.
  • Öknarna skulle breda ut sig. De har blivit grönare.

Mer läsvärt om detta avslöjande:

Klimatupplysningen.se
The Wall Street Journal
The Telegraph

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *