Vår ovilja att betala för oss

Sedan Napsters tillkomst 1999 har det talats om en ny generation, en gratisgeneration, som vill att allt på nätet ska vara gratis. Det inkluderar även digital musik, film och spel som kan spridas över internet. Det finns dock ett problem – producenterna vill tjäna pengar.

Nätpirater försvarar ofta sitt agerande med att stora (giriga) skivbolag tjänar mycket pengar och att en mindre del kommer artisterna tillhanda. Att skivbolagen tjänade mycket pengar på fysiska skivsläpp är väl ingen hemlighet. Däremot kan det vara väl motoverat att de tar en stor procent på skivförsäljningen eftersom de har stora utgifter för produktion, distribution och marknadsföring. Det viktigaste argumentet för att de ska få ta en hög procent är att de ofta äger rättigheterna till musiken. Trivs du inte med det så köper du inte musiken. Däremot är det inte ok att ”stjäla” musiken, filmerna eller spelen.

Nu har tiderna förändrats och man kan få ett premiumkonto med fri lyssning på Spotify för en hundralapp. Mycket information på nätet är fritt tillgänglig i ubyte mot att du låter dig utsättas för reklam. En rimlig deal om båda parter kan acceptera det avtalet. Även här finns det folk som inte vill betala för sig då de väljer att använda olika typer av adblockers. Adblockers som plockar bort reklambanners från sajter som Aftonbladet.se som lever på intäkter från sina annonsörer.

När ska folk inse att det inte håller att vara en sketen parasit som ska ha allting gratis? Börja göra rätt för dig istället så kanske du kan vara stolt över dig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *