Lagligt där, olagligt här

Det har flera gånger diskuterats om inte svenskar som gjort olagliga handlingar i utlandet ska kunna straffas för det i svenska domstolar. Det gäller handlingar som i det land de befunnit sig är lagliga, men som i Sverige är olagliga. Det som varit uppe för diskussion är bl.a. sexköp under fotbolls-VM i Tyskland och haschrökning i Amsterdam. Det handlar också om personer som återvänder till sina hemländer för att tvångsgifta bort sina döttrar och söner. Något som är helt lagligt och i sin ordning i flera länder.

Om nu svenska lagstiftare vill gå vidare med detta så kommer polisen få mycket att göra. Tänk på alla som kör snabbare än 120 km/h i utlandet. 120 km/h är ju den högsta tillåtna hastigheten i Sverige. Kör man över till Danmark och viker av mot Rödby så kommer man strax efter Köge till en sträcka där det råder 130 km/h – och vips har du en fortkörningsbot i brevlådan. Du har begått en olaglig handling i utlandet och ska straffas för den när du kommer tillbaka till Sverige. Nu kanske inte fortkörning kommer bli det mest prioriterade brottet. Det var bara för att visa på absurditeten i hela diskussionen.

Man kan också se på detta från motsatt håll. Om vi i Sverige anser oss ha rätt att straffa svenskar som begår (i Sverige olagliga) handlingar i utlandet borde utlandet ha rätt att göra detsamma. Vi borde inte protestera eller skydda personer som haft sex utanför äktenskapet när de Iranska myndigheterna vill ha dem utlämnade eller håller dem kvar under sin släktåterförening i Teheran. Vi anser ju att det är helt i sin ordning att själva straffa våra medborgare för handlingar som är lagliga i ett annat land, men olagliga här hemma.

Personligen tycker jag inte att vi ska utlämna eller underlåta oss att protestera när svenska medborgare anklagas av t.ex. Iran för ”brott” som begåtts på svensk mark. Vi ska inte heller åtala svenskar som begått lagliga handlingar i ett utland, även om de är olagliga här. Lagens långa arm räcker inte över territorialgränsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *