Die Welle – en bra tysk film

Jag såg nyss den tyska filmen Die Welle med tjejen och måste säga  att tyskarna ännu en gång imponerat på mig. Tidigare har jag sett Das leben der anderen och Good bye, Lenin! som är ena riktiga mästerverk. Die Welle spelar helt klart i samma division som dessa.

Die Welle handlar om en lärare som ska undervisa i en kurs om autokrati (envälde). Autokrati bygger mycket på grupptillhörighet, gemenskap och att hjälpa och komplettera varandra. Till en början ser det bra ut i klassen. Även de mest omotiverade eleverna börjar engagera sig i denna projektvecka som arrangeras av skolan. Efter ett tag börjar man dock märka att gruppen ignorerar, utesluter och trakasserar de få som öppet kritiserar Vågen, som rörelsen döpts till. Även om läraren dras med i den gruppgemenskap som skapats så håller han ändå en ganska god distans till Vågen. Det han inte riktigt väntat sig är att Vågen börjar få ett eget liv som han inte riktigt är med och styr över.

Denna film måste ses! Den visar på ett skrämmande sätt hur lätt det är att manipulera människor att vara en del av en (utvald) grupp. Det krävs inte så mycket manipulation när det väl är igång, då är rörelsen ganska självgående.

2 kommentarer

  1. Har sett en tv-film eller om det var en tv-serie om vågen (third wave). Har för mig att jag till och med såg den på skoltid, vilket isf var hedervärt av min lärare. Hursom, klart intressant, och jag ska se filmen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *