Klimatet

KlimatetJorden är ett väldigt komplext system. Under flera decennier har meterologer försökt ge folket prognoser över hur vädret kommer att bli de kommande 3-5 dagarna. Ibland har det stämt ganska bra, men inte sällan har det blivit något helt annat än vad som ”utlovats”. Även så korta prognoser som sju dagar framöver är väldigt osäkra.

Om dessa korta prognoser nu är så osäkra, är det då inte underligt att vissa forskare påstår sig ”veta” att temperaturen på Jorden kommer stiga med uppemot 3 grader om vi inte begränsar våra utsläpp? Inte nog med att de antar utmaningen att förutspå vädret 20 år framöver, de anklagar hela mänskigheten för att påverka klimatet. Först var det flygplanen och kolkraftverken som var syndabocken, därefter blev alla kossor ett klimathot eftersom de fiser och bajsar ut metangas. I förlängningen var det människans köttkonsumtion som var boven i dramat.

Debatten har gått ifrån att det är industrins fel. De rika knösarna som har mycket pengar förstör klimatet för våra barn och barnbarn. Nästa steg var att ge vanliga människor klimatskuldkänslor, nu började det riktiga propagandaarbetet. När man väl smutskastat den ”giriga” industrin och fått folket med sig så var det dags att gå på den stora massan. Genom att anklaga vanligt folk för att vara lika ”klimatgiriga” som de hänsynslösa storföretagen så börjar folk ge med sig lite. Vi ska börjar känna skuld för vår existens, för då är vi lätta att kontrollera, och ingen ifrågasätter något så länge det har koppling till klimatet.

Jag klandrar ingen för att vara orolig för klimatet, detta budskap pumpas ut i media likt nazisternas propaganda i Tyskland innan andra världskriget. Det är vetenskapligt bevisat att ju oftare något presenteras som absolut sanning, desto mer tror man på det. Det blir en vedertagen sanning.

Om du är det minsta intresserad av klimatdebatten så uppmanar jag dig att söka fakta från båda sidor. Både från dem som anser att klimatförändringarna är människans fel, men även de som anser att detta är naturliga svängningar. Våga ifrågasätta. Jag har flera gånger tänkt att det är lika bra att kapitulera, jag har varit beredd att stå bakom den rådande uppfattningen. Men varje gång har jag kommit fram till att deras argument inte håller.

Den senaste tiden har det också gjords många utspel från s.k. hotade länder. Vissa anser sig vara hotade av torka, andra av krafitga översvämningar, och några länder säger att de kommer försvinna i havet.

Maldiverna är en ögrupp och ett land som sedan lång tid sakta men säkert eroderats bort av havet. De gamla vulkanöarna som skapades för länge sedan håller likt Surtsey utanför Island på att eroderas bort. Vulkanöar mitt i världshaven kommer och går, det är ingen självklarhet att det som finns idag kommer bestå för alltid. Den som tror det lever i en fantasivärld. Maldivernas regering anordnade nyligen ett PR-jippo. Det var ett ”toppmöte” som arrangerades två meter under vattenytan. Det skulle symbolisera vad som skulle hända med den lilla nationen om klimatförändringarna får fortsätta obehindrat. De vägrar inse att det är naturens gång, inget skulle kunna rädda dessa öar från att slukas av havet. Även om alla människor på Jorden skulle dö samtidigt imorgon, så skulle dessa öar försvinna i havet.

Inse det nu, vi kan inte påverka klimatet. Men klimatet kan påverka oss. Det är bara att vi anpassar oss, för vi har inte ett jävla dugg att säga till om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *