Telia gör rätt angående Skype-trafik

Telia blockerar SkypeJag är absolut ingen vän av ett gammalt monopolbolag som Telia. Många gånger missköter sig dessa privatiserade statliga verk. Till exempel genom att inte anstränga sig för att förbättra servicen eftersom de redan har sina tidigare kunder som var tvungna att välja dem.

När det kommer till det här med att Telia vill blockera Skype, eller i varje fall avgiftsbelägga trafiken är jag helt på deras sida. Vad många finniga tonåringar och för den delen numera vuxna datanördar inte verkar förstå är att det kostar pengar att tillhandahålla mobilnät. Om Telia inte får in pengar för samtalsavgifter när fler väljer att prata gratis över Skype, så blir svårare att finansiera verksamheten. En lösning skulle vara att Telia och andra operatörer börjar ta ordentligt betalt för mobilsurfandet. Ett ”fri surf”-abonnemang borde kosta runt 500 kr/månad.

Som alltid när företag gör insatser för att slippa inkomstbortfall menar den bortskämda generationens företrädare att de (företag som Telia) är teknikfientliga och inte vill att utvecklingen ska gå framåt. I fallet med Telia skulle även jag kunna ansluta mig till den skaran om jag inte försökte hålla mig opartisk. Med det menar jag att Telia som gammalt statligt monopol hade alla svenskar som kunder och inte riskerade att förlora dem. De behövde inte utveckla sina tjänster för att hålla jämna steg med konkurrenter, för de hade inga konkurrenter.

Nu vill jag däremot ge Telia samma behandlig som vilket annat företag som helst. För mig är det självklart att de måste ta betalt för annat (alternativt höja priserna för kvarvarande kunder) om deras kunder väljer att gå över till gratisalternativ som Skype. Bara för att användarna går över till ett alternativ som är gratis betyder det inte att Telias kostnader för drift och underhåll försvinner.

När ska denna gratisillusion ta slut egentligen? Det finns inget som heter gratis. Vill man ha något så får man snällt betala på ett eller annat sätt. Folk verkar ha svårt att förstå att det ligger kostnader i framställandet av en tjänst. Om det gäller en fysisk produkt som iPad (som förövrigt är sjukt överprissatt) är samma personer beredda att betala mer än marknadspriset för att få smaka på Steve Jobs döda stjärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *