Löneskillnader mellan män och kvinnor

Jag är lite skeptisk till det stora gapet i lön mellan män och kvinnor. Enligt SVT Rapport tjänar en kvinna i genomsnitt 94% av en man. Men är det riktigt att jämföra alla yrken rakt över. Om en man väljer att bli städare har jag svårt att tänka mig att han får 20 000 kr per månad och hans kvinnliga kollega får 18 800 kr.

Jag tror skillnaderna görs större genom att man inte tar hänsyn till inom vilka yrken de olika könen arbetar. Jag vill se statistik där man mäter männens respektive kvinnornas löner yrke för yrke. Det är ju inte relevant att jämföra tvärs över alla yrken. I så fall kan man ju komma fram till att det finns stora skillnader mellan brunögda och blåögda män. Eller att det finns skillnader mellan rödhåriga och blonda kvinnor. Det som spelar roll är ju om lönerna skiljer sig inom samma yrken, annars bör man ju argumenta för att en städare ska tjäna som en läkare. Eller så tvingar man arbetsgivare att anställa 50/50 inom alla yrken.

Visst finns det skillnader mellan mäns och kvinnors löner, men jag tror det främst är så inom högre befattningar. Andra löneskillnader beror på att kvinnodominerade yrken avlönas lägre än mansdominerade yrken. Då är väl snarare lösningen att missnöjda kvinnor byter till ett bättre betalt yrke. Det tror jag i och för sig kommer lösa sig inom någon generation eftersom kvinnor presterar riktigt bra på högre utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *