Restaurang Hamlet – Det har gått utför

Hamlet är en restaurang och pub i centrala Linköping. Den startades någon gång i början av 1970-talet och är en av de äldsta restaurangerna som fortfarande är i drift. Av äldre personer i min omgivning har jag fått återberättat hur bra Restaurang Hamlet var när det begav sig för dem, när de var unga. Restaurang Hamlet hade den bästa maten i stan. Ett bra och städat ställe. Första gången jag hörde en äldre person tala gott om Hamlet förstod jag inte vad han pratade om. Hur fasen kunde han tycka så bra om det urinstinkande stället frågade jag mig själv.

Restaurang Hamlet i Linköping
Hamlet i oktober 2002

För några decennier sedan började Hamlets förvandling från respektabel krog till stadens avfallskvarn. Besöker man restaurangen idag möts man förvisso av en trevlig inredning, men samtidigt en tidvis skarp doft av urin. Värre blir det om du behöver gå på herrtoaletten kvällstid. Där är det fullskaligt doftkrig. Vistas man inne på toaletten för länge kommer en svidande känsla uppstå i näsborrarna.

Varför skriver jag då detta kritiska inlägg om Hamlet? Jo, därför att jag tycker att den har potential att bli en lika bra restaurang som den (tydligen) var på 70- och 80-talet. Men det kanske inte finns någon direkt drivkraft till förändring. Så länge pubens trogna stammisar fortfarande vallfärdar dit så rullar pengarna in som de ska.

Det som fortfarande är mycket bra med Hamlet är den samtalsvänliga volymen på musiken. Den lite skräningare Jukebox-delen är tydligt avgränsad från den tystare matsalen. Det är också det enda stället i Linköping där man kan sitta och dricka och prata fram till kl 03:00.

[google-map-sc width=”500″ height=”300″]

Restaurang Hamlet
Storgatan 37, Linköping

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *