Sverige ut ur Afghanistan

Vänsterpartiets Lars Ohly var mycket tydlig (som vanligt) med att han vill att Sverige ska ta hem alla soldater från Afghanistan. Detta sa han i söndagkvällens Agenda i SVT. Han var dessutom kritisk mot den fördelning regeringen har gjort av kostnaderna för Afghanistaninsatsen. Två tredjedelar av kostnaderna går till den militära operationen, medan en tredjedel går till humanitära insatser som sjukvård och skolor. Lars Ohly verkar leva i en fantasivärld där han tror att man kan lägga 100% av insatsen på civil verksamhet och helt slopa den militära närvaron. Tror han på fullaste allvar att talibanerna snällt kommer stå och applodera när västerländska hjälparbetare utbildar afghanska flickor i språk, matematik och jämställdhet?

Visst kan man föreställa sig hur mycket mer resurser som skulle kunna läggas på humanitära åtgärder om man minskade kostnaderna för militära insatser. Men om man tar bort den säkerhet som militären ger så tror jag att alla pengar som läggs på det humanitära kommer vara helt bortkastade. Afghanistan kommer åter bli en talibanstyrd skurkstat.

En annan viktig sak med svensk truppnärvaro är att man på köpet får en bra träning av den svenska försvarsmakten. Det tror jag är mycket viktigt för Sverige som inte varit i krig på 200 år. Att vi aldrig mer kommer hamna i krig där vårt eget land står på spel är nog önsketänkande, även om man såklart hoppas att kriget aldrig mer kommer hit. Jag säger inte att jag tror att vi kommer hamna i krig inom 5-10 år, kanske inte ens inom 20 år. Men att bygga en duglig försvarsmakt är ett långsiktigt arbete, och den nedrustning som skett sedan Sovjetunionens upplösning tror jag kan vara farlig. Självklart kan det vara befogat att skära lite i kostnaderna under lågriskperioder, men att ha en försvarsmakt som kostar så lite som Sveriges är är bara dumsnålt och blåögt.

En annan viktig sak att tänka på när det gäller sveriges deltagande i Afghanistaninsatsen är vår vapenhandel. Det handlar då inte så mycket om vår export, utan snarare om den mycket viktiga importen. Utan import av såväl vapen som teknologi hade nog Gripen-projektet stannat vid en snidad trämodell. Kanske hade vi själva kunnat utveckla en lite sämre första version av Jas Gripen, men knappast de senare versionerna som gjort Jas Gripen till världens bästa stridsflygplan. Deltagande i insatser som denna gör det lättare för Sverige att importera vapen och teknologi till vårt alliansfria försvar. Ett alternativ hade varit att stå utan försvarsmakt värd namnet, eller ett fullt medlemskap i NATO. Frågan är alltså mycket större än den styrka vi har på plats i Afghanistan, den berör hela vår försvarspolitik.

2 kommentarer

  1. Själv har man inte så många koll inför valet men tyckte det var en ganska intressant debatt. Till skillnad från den tidigare mellan Fi och Sd där nästan bara pratade i munnen på varandra. 🙂

    Kristoffer, kollat mejlen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *