Våra känslor gör oss dumma

Såg precis på nyheterna att andelen som är skeptiska till kärnkraft har ökat sedan kärnkraftsolyckan i Japan. Trots att den inträffade p.g.a. en jordbävning och tsunami, något som inte inträffar i Sverige, vill många avveckla kärnkraften även här. Samma sak hände efter Tjernobylkatastrofen, men efter en tid glömde folk och blev återigen mer positivt inställda till kärnkraft.

Vi är bara djur som agerar instinktivt av rädsla, inte förnuft.

Det går att hitta liknande betéenden inom andra områden. Efter tsunamin i sydostasien minskade turismen till Thailand för att folk verkade tro det är vardag där. Efter köttfärsskandalen på ICA skulle man minsann inte handla där igen. Så vitt jag vet riskerar inte ICA att gå i konkurs.

Om en pedofil eller dubbelmördare (i Linköping) härjar så väljer föräldrar att skjutsa sina barn till och från skolan. Detta görs i regel under den närmaste tiden efter den omskakande händelsen. Efter någon månad tröttnar föräldrarna och slutar skjutsa sina barn. De tänker säkert att eftersom det inte inträffat något nytt dåd är det lugnt. Istället för att vara rationell och se den närmsta tiden som den säkraste så väljer de att helt i onödan vidta åtgärder, för att när risken åter är på normal nvå sluta med de förebyggande säkerhetsåtgärderna.

Egentligen är ju chansen att deras barn blir överkörda så ofantligt mycket större än att en mördare hoppar på dem. Men så funkar inte vår djurhjärna.

Allt skulle vara så mycket bättre om folk tillät sig släppa sina värdelösa känslor och tänka rationellt. Bara för att roulettekulan hamnar på rött nummer 10 ggr i rad är chansen lik förbannat 50/50 inför nästa snurr. Det mesta som inträffar har ingen som helst inflytande över hur framtiden ter sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *