Jag stör mig på saker

Jag stör mig ganska mycket på språkliga felaktigheter. Tillräckligt mycket för att göra mig mödan och skriva ett blogginlägg om det. Det kan säkert gränsa till en sjuklig störning, i alla fall enligt vissa 🙂

Det första jag kommer att tänka på är att många hänvisar till internet som om det vore ett fysiskt ting som man kan bära med sig, likt en mobiltelefon. Har man inte tillgång till internet så säger man istället ”jag har inte internet här” eller ”har du internet hemma hos dig?”. Ett annat vanligt förekommande uttryck är ”fan, mitt internet funkar inte”. Nej, ingen har internet varesig i sin ficka eller lägenhet. Det man har är en accesspunkt, d.v.s. man har tillgång till internet.

Ett annat exempel är ”har du Facebook?”. Med det menar man, ”har du ett konto på Facebook?” eller ”är du medlem på Facebook?”.

Sammanblandningen av orden data och dator är gammal skåpmat. När jag gick på högstadiet hade jag datakunskap. Det borde ju egentligen hetat datorkunskap eftersom jag fick lära mig om datorer och inte data (information).

Det är skillnad när man pratar om olika program man kan ha installerade på datorn. Då kan man t.ex. säga ”jag har Word”.

Man kan dra detta ganska långt och komma på många exempel. Jag tror att folk (vanliga datoranvändare) har svårt att skilja internet och Facebook från andra program som finns installerade på sin dator. För dem är Facebook ett program likt Word och Excel. Därför pratar man om Facebook som om det vore att program man har installerat på datorn. I fallet med internet tror jag Microsoft bär en stor del av skulden genom att namnge IE-ikonen ”Internet”  i Windows.

Nu har jag i alla fall fått skriva av mig lite irritation. Ni tycker säkert att jag överdriver och borde låta bli att störa mig på detta. Jag vill, men det är inte så lätt.

9 kommentarer

 1. Jag har också en förmåga att irritera mig på det här!
  En annan klassiker är när man kallar datorlådan, chassiet för hårddisk. Likaså pratar en del om de har trådlöst internet hemma när de menar WiFi. Svärmor startar internet när hon egentligen startar webbläsaren. 🙂

 2. Japp, hårddisken är den som står under skrivbordet, uppe på skrivbordet står datorn (skärmen).
  Min gamla mor säger att hennes dator är seg, inget händer när hon försöker starta den, det visar sig senare att det är hennes mobila bredband som fungerar dåligt eftersom hon bor två mil ut i skogen från ingenstans.

 3. Ojoj, det var värst vad petig du var 🙂

  Det är verkligen inget fel på uttryck som ”har du Facebook?” eller ”Jag har inget internet”. Däremot håller jag med om att hårddisk absolut INTE är något ersättningsord för datorns chassi. 🙂

 4. ”spela data” var en fras som användes en hel del i min del av världen på det glada åttiotalet. Men man behövde faktiskt inte bara spela, man kunde skriva på ”datan” också.

  För övrigt tror jag faktiskt att anställda på Google har laglig rätt att använda uttrycket ”mitt internet”.

 5. Ja det är petigt och det är lite extremfall jag skrev om. Det går (tack och lov) aldrig så långt att jag avbryter någon i ett samtal och anmärker på ”mitt internet funkar inte” och liknande. Men det gnager en liten irritation i huvudet några sekunder efteråt 🙂

  Jag ska vara ärlig och medge att jag också säger ”har du Facebook”. Jag sänker mig till andras nivå skulle man kunna säga. Eller snarare anammar ett vedertaget begrepp.

  Det har säkert hänt att jag även kallat datorchassit för hårddisken. För förståelsens skull såklart! T.ex. när jag pratat med min kära mor.

  Fortsätt gärna berätta vad ni stör er på. Det här får bli en plats att avreagera sig. Inget är för petigt, jag har redan satt lägstanivån 🙂

 6. Borde man inte kunna säga ”Har du Facebook”? Och om inte så är det något du ändå kommer behöva leva med… själv använder jag den frasen, som många andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *